Jos olet seurannut poliitikoiden puheenvuoroja vaalipaneeleissa, TV:n vaalitenteissä tai eduskunnan täysistunnoissa, olet varmaan huomannut valitettavan poliittisen keskustelun tavan, joka Suomeen on rantautunut: poliitikot mustamaalaavat toisten puolueiden edustajia ja puolueiden ehdotuksia voimakkaan kärjistävästi, äänekkäästi ja vastakkainasettelua hakevasti. Sivistynyt ja rakentava keskustelukulttuuri tuntuu olevan kaukana.
Politiikassa on kyse yhteisten asioiden hoitamisesta. Kukaan ei varmasti todella usko, että sellainen organisaatio, jossa ollaan jatkuvasti vähättelemässä, haukkumassa ja kiistämässä kollegoiden todellisuutta, olisi organisaatio, joka saa aikaan hyviä ja kestäviä ratkaisuja. Asioista saa ja pitää olla eri mieltä, mutta kaikkia näkökulmia tulee kuunnella eikä niitä ole tarve halveksua.
Meidän täytyy korjata Suomen poliittinen keskustelu yhteistyötä edistäväksi ja vastakkainasetteluja poistavaksi. Ei rakenneta muureja toistemme välille tai juoksuhautoja, jonne voimme lukittautua oman ideologiamme kanssa. Sen sijaan rakennetaan siltoja toistemme välille, ja yritetään ymmärtää kilpailevia ajatuksia. Demokratiaan kuuluu, että samaan aikaan on useita erilaisia ajatuksia ja ideologioita, joiden väliltä valitaan enemmistön äänellä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että täysin hylätään vähemmistöjen äänet ja suljetaan heidät päätöksenteon ulkopuolelle.
Meidän täytyy kuunnella kaikkia ääniä yhteiskunnassamme, ja tehdä ratkaisut siten, että ne huomioivat oikeudenmukaisesti kaikkien tarpeet - lain puitteissa ja loukkaamatta ihmisoikeuksia tai kansainvälisiä sopimuksia. Vallan kanssa tulee vastuu, ja päättäjät ovat vastuussa myös niistä yhteiskuntamme kansalaisista, jotka eivät jaa samaa ideologiaa heidän kanssaan.
Lisää kommentti
Kommentit