Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 Oulussa asui 5 976 vieraskielistä asukasta. Vuoden 2023 loppuun mennessä tämä oli noussut jo 12 825 asukkaaseen. Vuonna 2024 Ouluun muutti Suomen sisällä 3 henkilöä enemmän, kuin Oulusta muutettiin pois. Vastaavasti Ouluun muutti 1 230 henkilöä ulkomailta.
Suomen ja Oulun heikkenevä huoltosuhde johtaa tilanteeseen, jossa uusia lapsia ei synny tarpeeksi paljon, jotta voisimme ylläpitää nykyisiä julkisia palveluita ja tarjota hoivaa ikääntyneelle väestölle. Työikäisen väestön vähentyessä myös yritykset tulevat kärsimään työvoimapulasta.
Maahanmuuton ansiosta Suomen ja Oulun väestökasvu on kuitenkin pysynyt yllä. Tulemme tarvitsemaan maahanmuuttoa jatkossakin, jotta Oulu säilyy elinvoimaisena. Maahanmuuttajien korkea työttömyysaste, joka on Oulussa yli 21 %, kuitenkin tuo esille riittävien ja laadukkaiden kotoutumispalveluiden merkityksen. Onnistunut kotoutuminen parantaa Oulun edellytyksiä hyödyntää uutta työvoimaa ja ehkäisee syrjäytymistä.
Oulussa kotoutumista edistävät muun muassa Oulun kaupungin kotoutumispalvelut, International House, Villa Victor sekä OSKE. Nämä ovat tärkeitä toimijoita kaupungin kasvavalle maahanmuuttajaväestölle. Lisäksi on kuitenkin tärkeä hyödyntää saatavilla oleva EU-rahoitus, jota voidaan hyödyntää kotoutumisen edistämiseen. Oulussa on jo hyödynnetty EU:n ESR+ rahastoa Kohtaantoa ja Optimum -hankkeissa ja korona-ajan React-rahoitusta Talent Hub -hankkeessa. Tänä vuonna päätökseen tuleva SPR:n erittäin mielenkiintoinen yhteisökummeja pilotoiva hanke puolestaan hyödyntää ansiokkaasti EU:n AMIF-rahastoa. Tänä vuonna myös käynnistyy ESR rahastolla rahoitettava rasisminvastainen Kaikkien Oulu -hanke.
Tilastokeskuksen vuonna 2023 julkaistun tutkimuksen mukaan maahanmuuttajien isoin työllistymisen este Suomessa on puutteellinen kielitaito. Suomen EU-rahoituksen katto-ohjelmaan Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027 sisältyy valtakunnallinen kotouttamisen teema “Maahanmuuttaneiden toimiva arki Suomessa”, jonka neljästä kohdesta kolme liittyykin kieleen.
Maahanmuuttaneiden suomenkielen taidon parantaminen olisikin keskeinen keino tämän ryhmän työllisyyden edistämiseen Oulussa, minkä lisäksi se mahdollistaa kokonaisvaltaisesti parempaa kotoutumista uuteen kotikaupunkiin.
Etenkin työllistymiseen tähtäävät hankkeet edellyttävät usein useiden toimijoiden yhteistyötä oppilaitoksista yrityksiin ja sosiaalista tukea tarjoaviin toimijoihin. Kaupungin rooli tällaisten hankkeiden fasilitoinnissa voi olla merkittävä, tai olematon – riippuen valtuustosta. Tulevan kaupungin valtuuston yksi tärkeä tehtävä on maahanmuuttajien kotouttamisen edistäminen, jossa tulisi hyödyntää tehokkaasti näitä EU-rahoituksen mahdollisuuksia.
Muista äänestää sunnuntaina, sillä silloin päätetään taas Oulun suunta seuraavalle neljälle vuodelle.