Oulun työllisyyden ja kestävän talouden edistäminen

Julkaistu 8. huhtikuuta 2025 klo 15.33

Työllisyys ja kestävä talous Oulussa: Miten rakennamme vahvempaa tulevaisuutta?

Oulussa työttömyysaste oli helmikuun lopulla 14 prosenttia. Erityisesti pitkäaikaistyöttömyys, nuorisotyöttömyys ja maahanmuuttajataustaisten korkea työttömyysaste erottuvat. Pitkäaikaistyöttömistä noin 10 prosentilla on sairaus tai vamma, ja alle 30-vuotiaita on jo 30 % työttömistä. Maahanmuuttajien työttömyysaste on jopa 21 %. Nämä luvut kertovat, että työllisyystilanne Oulussa on nyt haastava, ja monen ihmisen elämäntilanne vaatii tukea. Oulun työllisyystilanteen edistäminen ja talouden saaminen kestävälle pohjalle vaatii nyt vaikuttavia työllisyystoimia sekä investointeja tulevaisuuteen.

Työllisyyspalveluiden onnistunut uudistus vaatii resursseja ja poliittista tahtoa

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuun siirtyminen valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa ei itsessään edistä työllisyyttä. Kyseessä on 2000-luvun Suomen toiseksi suurin hallinnollinen uudistus heti sote-uudistuksen jälkeen.  Tällä hetkellä suuri osa työllisyyspalveluiden resursseista kuluu lakisääteiseen hallinnolliseen työhön, kuten työttömyysturvaan liittyviin velvoitteisiin. Yhdellä omavalmentajalla voi olla jopa 300 asiakasta, jolloin yksilölliseen tukeen ei jää tarpeeksi aikaa. Ilman tarpeellisia lisäresursseja kasvaneen työnhakijamäärän hoitoon työllisyyspalveluiden uudistus uhkaa jäädä vain hallinnolliseksi, jossa ainoa vaikutus on luonteeltaan negatiivinen ja kohdentuu kuntataloouteen.

Oulun tämän vuoden talousarviossa työllisyyspalveluista saatavat valtionosuudet jäävät noin kahdeksan miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Lisäksi vuoden 2025 alusta kunnat maksavat työttömyysturvasta maksuosuuksia 100 päivän jälkeen siten, että työttömyyden pitkittyessä myös kunnan maksuosuus kasvaa. Koska Oulussa on yli 6000 pitkäaikaistyötöntä, tämä kuormittaa kunnallista taloutta entisestään. Tarvitsemme lisää henkilöstöä ja mahdollisuuden kehittää työllisyyspalveluitamme vaikuttavammaksi. Tämä vaatii poliittista rohkeutta investoida nyt, jotta säästämme myöhemmin.

Oulun elinkeinorakenne muuttuu ja se tuo mukanaan riskejä sekä mahdollisuuksia

Oulun elinkeinoelämä on murrosvaiheessa. Rakennusala on kriisissä, teollisuus käy läpi vihreää siirtymää ja palvelualat ovat kasvava työllistäjä. Väestön ikääntyminen kasvattaa tarvetta hoivapalveluille. Samalla vihreä siirtymä ja digitalisaatio avaavat uusia mahdollisuuksia, mutta edellyttävät kaupungilta kykyä houkutella uusia investointeja.

Oulussa on Euroopan halvinta vihreää sähköä tuulivoiman anisosta. Tämä on valtava kilpailuetu vihreille investoinneille. Esimerkiksi Verso Energy on suunnittelemassa miljardiluokan vetytehdasinvestointia Ouluun, jonka taustalla ovat halvan teollisuussähkön lisäksi Oulun yliopiston laaja vetyyn liittyvä tutkimus sekä osaavan työvoiman takaavat Oulun seudun suuret T&K-investoinnit. Tällaiset investoinnit luovat satoja uusia työpaikkoja ja nostavat koko alueen elinvoimaa. Näiden mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää, että Oulun kaupunki panostaa kaavoitukseen, teollisuusalueiden infrastruktuuriin, osaavan työvoiman saatavuuteen ja koulutukseen sekä TKI-toiminnan vahvistamiseen.

Maahanmuuttajien työllisyys – esteet on purettava

Vaikka Oulu on houkutellut uutta väestöä, työllistyminen on edelleen monille ulkomailta saapuvalle vaikeaa. Kriittinen pullonkaula on kielikoulutuksessa: suomen kielen kurssien saatavuus on todella riittämätöntä Oulussa. Tämä on merkittävä työllistymisen este, johon tulee tarttua. Suomen kielen riittävä osaaminen on välttämätöntä useimmilla aloilla, ja kielikoulutuksen parantaminen on helpoin keino edistää maahanmuuttajien työllistymistä.

Kohdennetut palvelut eri ryhmille

Työttömien joukko on hyvin heterogeeninen, ja tarvitsemme eri ryhmille kohdennettuja ratkaisuja:

  • Nuorille: vahvaa ohjaamotoimintaa, koulutusneuvontaa ja -ohjausta sekä työkokeiluja 

  • Terveyshaasteista kärsiville: kuntouttavaa työtoimintaa, matalan kynnyksen palveluita ja nopeampaa hoitoon pääsyä. Etenkin mielenterveyspalveluiden hoitoonpääsy on tällä hetkellä hyvin huonossa tilanteessa Oulun seudulla.

  • Pitkäaikaistyöttömille: palkkatukea ja yksilöllistä tukea työelämään palaamiseen.

  • Ammatinvaihtajille: Uraohjausta, osaamisen kehittämistä ja uudelleenkouluttautumisen mahdollistamista mm. työvoimakoulutuksilla 

  • Työkykyisille ja osaaville: tiiviimpää työnvälitystä ja yhteistyötä yritysten kanssa.

On myös tärkeää, että Pohde pystyy lyhentämään hoitojonoja, arvioimaan työkykyä nopeasti sekä tarjoamaan tarvittavat terveys- ja sosiaalipalvelut niitä tarvitseville. On tärkeää saada ihmiset oikeiden etuuksien ja palveluiden piiriin.

Osaaminen ja koulutus tulevaisuuden aloille

Meidän on tehtävä tiivistä yhteistyötä yritysten ja koulutuksenjärjestäjien kanssa. Tarvitsemme työvoimakoulutuksia niille aloille, joilla on tulevaisuudessa kasvua. Esimerkiksi:

  • Vihreät ja puhtaat teknologiat

  • Terveysteknologia

  • Tekoäly ja robotiikka

  • Kiertotalous ja materiaalitehokkuus

Oulun brändin kehittäminen teknologia- ja innovaatiokeskuksena on tässä työssä tärkeää. Kulttuuripääkaupunkivuosi ja tapahtumat kuten Polar Bear Pitching tukevat kaupunkimme näkyvyyttä ja houkuttelevuutta.

Johtopäätökset

Meidän on rakennettava Oulun taloutta ja työllisyyttä niin, että se on sekä sosiaalisesti että ekologisesti kestävää. Meillä on kaikki edellytykset onnistua, mutta se vaatii kuntapäättäjiltä tulevaisuuteen katsomista nyt. Kunnallisella tasolla voidaan tehdä paljon: panostaa koulutukseen, tukea yritysten syntyä ja toimintaedellytyksiä, kehittää työllisyyspalveluita ja varmistaa, että kaikki oululaiset saavat laadukkaat julkiset palvelut. Tämä mahdollistaa meille hyvinvointivaltion, jossa talous on kestävällä pohjalla.